torsdag 23 februari 2012

Fördjupning- Östfronten

1941
Det finns en anledning till att tyskarna inte satsade allt på att invadera Storbritannien och anledningen var att Hitler hade planer på att angripa Sovjetunionen fast han hade gjort en pakt med Stalin 1939. Planen kallades för Operation Barbarossa.
Sovjetunionen hade mycket tillgångar av olja, järnmalm och brödsäd som tyskarna ville ha, för med hjälp av de tillgångarna skulle tyskarna sedan kunna rikta ett förintande slag mot Storbritannien.
Hitler ville gärna framstå som den som krossat världskommunismen och att det tyska folket behövde ökat utrymme. Därför skulle man föra ett utrotningskrig i öster. Sedan skulle det tyska ”herrefolket” styra och dom som fanns kvar av ”underfolket” skulle vara tjänare och slavar åt tyskarna.
Hitler ville skaffa sig så stort stöd som möjligt inför det kriget och han lyckades få Ungern, Bulgarien och Rumänien på sin sida. Alla tre länderna hade förlorat landområden efter första världskriget. Hitler lovade att om dom stod på hans sida under kriget så skulle dom få tillbaka sina landområden. Han lovade dom på samma sätt som han lovat Stalin att han skulle få tillbaka östra Polen om Sovjetunionen lovade att inte angripa Tyskland. Men Hitler hade inga planer på att hålla det löftet.
I Jugoslavien misslyckades Hitler med att skapa en tyskvänlig regering, dom samarbetade redan med Storbritannien. Då ockuperade Hitler Jugoslavien. Han ockuperade även Grekland med den strategiskt viktiga ön Kreta. Längst i norr skaffade tyskarna stöd från Finland. Det som lockade många finska poliser och militärer att ställa sig bakom tyskarna var möjligheten att ta tillbaka det som Sovjetunionen hade erövrat 1940.

Operation Barbarossa

1941
Den 22 juni 1941 inleddes Operation Barbarossa som var ett kodnamn för Nazitysklands invasion av Sovjetunionen. Det var över 4,5 miljoner soldater från axelmakterna (stater som stred mot dom allierade) som invaderade Sovjetunionen längs en 2 900 km lång front. Det fanns inte bara stora trupper som var inblandade, det fanns också 600 000 motorfordon och 
750 000 hästar.
Själva planeringen för Operation Barbarossa inleddes den 18 december 1940, planeringen höll på i nästan ett år.
Hitler hade inte klarat den förväntade segern efter att Röda Armén stod emot det starkaste slaget Wehrmacht. Men Sovjetunionens situation blev väldigt svår eftersom Tyskland hade ockuperat några av dom viktigaste ekonomiska områdena, ett av dom viktigaste områdena var Ukraina.
Operation Barbarossa misslyckande att på slagfältet slå Röda Armén och på så sätt besegra Sovjetunionen, tvingade fram fortsatta offensiva operationer på Östfronten.
Operation Barbarossa var den absolut största militära operation i mänsklighetens historia både till antalet manskap och dödsoffer. Misslyckandet var en vändpunkt i Tredje rikets framgångar. Operation Barbarossa och dom områden som föll under det blev platsen för några av dom största striderna, dödligaste grymheterna, högsta offerantalet och dom mest fruktansvärda förhållandena både för sovjeterna och tyskarna och det har påverkat andra världskrigets förlopp och 1900- talets historia.

Slaget om Stalingrad

1942
Den 22 juni 1941 började det komma tyska stridsvagnar över Sovjetunionens gräns. Bombplan flög mot sovjetiska flygfält och började attackera. Det gick väldigt fort och tyskarna verkade kunna nå sina mål: att ta över Leningrad, Moskva och Ukraina innan vintern kom.
Tyskarna tog fram stora stenblock och dom skulle användas till ett segermonument. I Leningrad dog tre miljoner människor.
Många människor i Sovjetunionen kallade tyskarna som befriare. Men Hitler ville inte vara den personen för dom. En rysk officer har sagt: ”Vi fick välja mellan två diktatorer och vi valde den som pratade ryska”.
Det var ett litet blixtkrig som hade varit väldigt effektivt mot Polen, Danmark, Norge, Nederländerna, Belgien och Frankrike och det misslyckades i Sovjetunionen.
Dessutom kom vintern när tyskarna krigade mot Sovjet. Ingen i dom tyska trupperna hade någon vinterutrustning för Hitler trodde att kriget skulle vara vunnet tills dess. Tyskarna mötte då bättre utrustade ryska soldater.
Dom tyska trupperna gick 1942 i en båge söderut genom Sovjetunionen mot oljekällorna. Men vid Stalingrad stoppades tyskarna.
I Januari 1943 gav den tyska fältmarskalken Paulus upp och det fanns ungefär 100 000 man kvar av hans inringade styrkor, resten av människorna dog av krigsskador, kyla och hunger.
Efter det vände kriget på östfronten till fördel för Sovjetunionen.


Slaget om Kursk

1943
Slaget vid Kursk var ett väldigt stort fältslag mellan Sovjetunionen och Tyskland under andra världskriget. Det var stora mängder pansar som deltog i slaget. Många militära bedömare anser att pansarna har haft en större betydelse för utgången av kriget än vad slaget vid Stalingrad hade. Tyskarna tyckte att slaget vid Kursk endast var som en egen offensiv med kodnamnet Operation Zitadelle, medan man i Ryssland (tidigare Sovjetunionen) såg Operation Zitadelle som slaget som följdes upp av Operation Kutuzov och Operation Polkovodets Rumjantsev. Dom två sistnämnda operationerna vann Röda armén stort och då även det hela slaget vid Kursk.
Själva slaget började den 4 juli med att tyskarna genomförde s.k. rekognosceringsanfall. Men det riktiga anfallet började den 5 juli och höll på tills 15 juli.
Både ryssarna och tyskarna förlorade stridsvagnar, och eftersom det tar väldigt lång tid att tillverka det så var det svårt för länderna att komma tillbaka efter förlusterna.
Hitler valde för första gången själv att avbryta kriget och det kan man se som att att han började förstå att det snart var över.



Slaget om Berlin

1945
Slaget vid Berlin var den sista stora striden på Östfronten under andra världskriget. Striden var mellan Nazitysklands sista reserver och Sovjetunionens överlägsna Röda armén.
En jätteoffensiv med 6 miljoner soldater över hela Östfronten ledde snabbt till att Röda armén erövrade Polen och några veckor senare kontrollerade ryssarna även Ungerns huvudstad Budapest. Även Västpreussen, Ostpreussen och nästan hela Baltikum erövrades. I början av februari fanns röda arméns tätgruppen vid floden Oder, bara 70 km från Berlin.
Själva slutanfallet mot Berlin inleddes den 16 april under ledning av Grigorij Zjukov och Ivan Konev. Ryssarna satte in 2,5 miljoner man i anfallet mot Tredje rikets huvudstad och man förfogade över bl a 41 000 artilleripjäser, 7 500 flygplan, ca 6 000 stridsvagnar och över 3 000 ramper för så kallade katusjaraketer. Tyskarna hade ca 1 miljoner man men många av dom var inte reguljära soldater, dom var medlemmar i en millis (Volkssturm, som var en tysk militär organisation) och tvångskommenderade ungdomar. Ryssarnas överlägsenhet var enorm när det gällde artilleri m.m. Dom flesta som kom direkt från Volksturm var dessutom minderåriga och hade ingen erfarenhet i strid.
I början av anfallet gick det dåligt, det tog 3 dygn att passera Seelowhöjderna som låg strax väster om Oder och 30 000 ryssar och ca 
20 000 tyskar stupade. Ringen runt Berlin slöts 20-27 april och huvudstaden blev utsatt för ett gigantiskt bombardemang med artillerigranater, katjusraketer och bombflygplan. Röda armén ska ha vräkt ner 2 miljoner granater över Berlin.
Den 27 april började slutstriden och det var med mycket blodiga strider. Men tyskarna var chanslösa mot övermakten.
På eftermiddagen den 30 april tog Adolf Hitler självmord tillsammans med sin fru Eva Braun, som han hade gift sig med dagen innan. Propagandaministern Joseph Goebbles med fru och familj följde Hitler i döden den 1 maj.
Den 2 maj kapitulerade Berlin och kriget på Östfronten var slut.



Analys

-Hur har detta påverkat världen idag?-
Jag tror att alla länder som som var med i andra världskriget har blivit mycket mer erfarna och dom har säkert lärt sig av deras misstag. Jag tror även att dom har blivit starkare än någonsin.
Efter kriget tror jag att väldigt många länder vaknade upp och insåg att något behövdes ändras, att det behövdes någon organisation som skulle göra världen bättre så att ett krig som detta inte kunde hända igen. Det var då FN skapades och till alla länder i Europa skapades EU, jag tror att det skapades för att se till att det inte blev som det var. Jag tycker det verkar som att länderna i Europa har blivit mycket mer sammanhållna efter kriget, att dom håller mer ihop än var dom gjorde innan kriget och att man vill hjälpa varandra så att inget land behöver lida.
Jag tror att det här kriget har påverkat alla länder som blev ockuperade, dom flesta länderna som blev ockuperade är ju väldigt fattiga idag.
Om inte Polen hade blivit ockuperat av Tyskland så hade landet säkert inte varit så fattigt som det är idag. Men ändå tror jag att politiken i dom länderna är rätt bra. Jag tror att dom har hittat en styrka till att göra i stort sätt allt som går att göra för att fixa till så att allt blir bra igen. Dessutom vet dom att ingenting kan bli så dåligt som det var under andra världskriget.
 Efter kriget styrdes Polen av polska kommunister som kontrollerades av Sovjet, vilket jag också tror har påverkat hur Polen har idag.
Även fast Tyskland förlorade kriget så har dom ändå klarat sig väldigt bra, det tror jag kan bero på att dom har väldigt bra industrier.
Jag tror inte att Sverige har påverkats så jättemycket av kriget eftersom vi aldrig var med i kriget som Polen var t.ex. Det enda Sverige gjorde i kriget var att låta tyskarna ha trupptransport genom Sverige och det blev vi ju tvingade till annars skulle tyskarna börjat kriga mot oss också, och om dom hade gjort det och vi hade förlorat så tror jag att det skulle sett helt annorlunda ut idag. Men som det ser ut nu tycker inte jag att Sverige har påverkats någonting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar